Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More
    ΑρχικήT-EditAlexa Rank - Πως δουλεύει;

    Alexa Rank – Πως δουλεύει;

    Η Alexa.com είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάνε οι διαφημιστές προ κειμένου να δουν περίπου τι απήχηση έχει μια ιστοσελίδα. Τι δείχνει όμως το alexa rank; Είναι αξιόπιστο;

    Κατ’αρχάς πρέπει να αναφέρουμε για τους “μη σχετικούς” τι είναι το alexa rank. Η ιστοσελίδα μαζεύει διάφορα στατιστικά αναφορών (backlinks), αναζητήσεις στις μηχανές αναζήτησης, και traffic (το οποίο υποθέτει με δικό της αλγόριθμο). Τα στατιστικά αυτά δεν ανταποκρίνονται απαραίτητα στην πραγματικότητα, και μάλιστα τις περισσότερες φορές δεν έχουν καμία απολύτως σχέση. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω η alexa βγάζει μια κατάταξη (rank) των ιστοσελίδων σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και εθνική.

    Για παράδειγμα το blog sarotiko.gr

    Alexa Rank : 916
    Traffic Rank in GR
    H Alexa υπολογίζει μέσο όρο επισκέψεων 7.000 ημερησίως. Τα στατιστικά που υπολογίζονται λοιπόν παρουσιάζουν λιγότερες από τις μισές επισκέψεις που έχει το συγκεκριμένο blog με αποτέλεσμα να βρίσκεται πιο χαμηλά στην κατάταξη απ’ότι είναι στην πραγματικότητα.
    Ταυτόχρονα άλλο site το οποίο βρίσκεται στην θέση 280, και έχει λιγότερες πραγματικές επισκέψεις από το sarotiko.gr πληρώνει μια μικρή συνδρομή της τάξης των 10 δολαρίων στην alexa ώστε να επικυροποιήσει τα στατιστικά του. Έτσι ενώ οι πραγματικές του επισκέψεις είναι στις 10.000 (35% κάτω από το sarotiko) βρίσκεται πιο ψηλά στην κατάσταση.

    Συμπέρασμα. Η alexa είναι απλά ένα εργαλείο το οποίο δεν σου δείχνει την πραγματική αξία ενός website ούτε την πραγματική κατάταξη του στην κάθε χώρα.

    Γίνονται estimates τα οποία δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, και το μόνο που προσφέρουν είναι σε αυτούς που πληρώνουν την συνδρομή δυο τρεις διαφημίσεις παραπάνω με ψεύτικα στοιχεία.
    Θεόδωρος Τασσόπουλος
    Θεόδωρος Τασσόπουλοςhttps://www.digispot.gr
    Τεχνολόγος Ηλεκτρονικός Μηχανικός MSc in Networking & Data Communications. MSc in Banking, Accounting and Finance. Ασχολούμαι με τον προγραμματισμό από τις αρχές του 2000. Τα τελευταία πέντε έτη ασχολούμαι με την Διοικητική Πληροφόρηση και το Business Intelligence γενικότερα. Ξεκινάω συνεχώς νέα project χωρίς να υπάρχει απαραίτητα η προοπτική του κέρδους. Λάτρης των θετικών επιστημών και θαυμαστής αυτών που τις αντιλαμβάνονται.
    RELATED ARTICLES