Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More
    ΑρχικήΕπιστήμεςΧρήση νανοσωματιδίων στην εσωτερική αιμορραγία

    Χρήση νανοσωματιδίων στην εσωτερική αιμορραγία

    Ο θάνατος από εσωτερική αιμορραγία αποτελεί συχνό φαινόμενο στα πεδία των μαχών, αλλά και σε πολλά ατυχήματα. Μέχρι τώρα η αντιμετώπιση της εσωτερικής αιμορραγίας ήταν αρκετά δύσκολη και η επιβίωση του τραυματία εξαρτιόταν από την έγκαιρη μεταφορά του στα επείγοντα.

    Τις δυσκολίες αυτές έρχεται να ξεπεράσει ομάδα των πανεπιστημίων Virginia Tech και Case Western Reserve University, η οποία, βασιζόμενη στη πρόοδο που έχει γίνει από προηγούμενες μελέτες πάνω στη χρήση νανοσωματιδίων ενάντια στην εσωτερική αιμορραγία, στοχεύει στη δημιουργία νανοσωματιδίων “θρομβο-προωθητών”, τα οποία είναι σε θέση να μεταφέρουν το φάρμακο αντιμετώπισης απευθείας στο σημείο της βλάβης και να εκκινήσουν τη διαδικασία επούλωσης πριν ο ασθενής αφήσει καν το πεδίο της μάχης ή το σημείο του ατυχήματος.

    Η ομάδα ξεκίνησε να ερευνά τη χρήση νανοσωματιδίων για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας, επειδή, όπως δήλωσαν “η συγκλονιστική αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν θεραπείες για την εσωτερική αιμορραγία.” Μία από τους ερευνητές του Virginia Tech, Pamela VandeVord, σε συνέντευξή της στο Student Science, επισήμανε την ιδιαιτερότητα των νανοσωματιδίων να μπορούν να σχεδιαστούν έτσι, ώστε να αναζητούν το στόχο τους. Αμέσως μετά την έγχυση, τα σωματίδια εισέρχονται στο αίμα, όπου αναζητούν αιμοπετάλια, τα κύτταρα του αίματος που ευθύνονται για την πήξη του αίματος. Μόλις βρίσκουν ένα, μια χημική επίστρωση στο εξωτερικό του νανοσωματιδίου προσκολλάται στην επιφάνεια του αιμοπεταλίου ενώνοντας τα μεταξύ τους.

    Σε προηγούμενη έρευνα είχε υποδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο η ένωση του νανοσωματιδίου με το αιμοπετάλιο αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης από τραυματισμούς λόγω έκρηξης και εσωτερική αιμορραγία σε ποντίκια, από 60% σε 95%.

    Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο ACS Macro Letters, δείχνει το όφελος που προκύπτει από τα νανοσωματίδια, όταν αυτά μεταφέρουν ταυτόχρονα αντιφλεγμονώδη στεροειδή. Μόλις τα ενισχυμένα νανοσωματίδια φτάσουν στο σημείο του τραύματος, αυτά σπάνε, απελευθερώνοντας το φάρμακο απευθείας στο σημείο της βλάβης. Από τη μελέτη φάνηκε ότι τα νανοσωματίδια βοήθησαν στην αποκατάσταση της λειτουργίας των κατεστραμμένων πνευμόνων των ποντικιών, τα οποία συνέχισαν να παρουσιάζουν βελτίωση, σε σύγκριση με αυτά που δεν έλαβαν τη θεραπεία, ακόμα και μία εβδομάδα μετά.

    Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της έρευνας δεν ανταποκρίνονται μόνο στις ανάγκες των εμπόλεμων ζωνών. Οι θάνατοι από εσωτερική αιμορραγία μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα αποτελούν βασική αιτία θανάτου σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες εν καιρώ ειρήνης.

    Ας ελπίσουμε ότι η νέα θεραπεία θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα σώσει πολλές ζωές που χάνονται συχνά πριν φτάσουν καν στο νοσοκομείο.

    RELATED ARTICLES