ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ
Ακολουθήστε μας στο Facebook!
Generic selectors
Ακριβή αποτελέσματα
Αναζήτηση στους τίτλους
Αναζήτηση στο περιεχόμενο
Αναζήτηση σε άρθρα
Αναζήτηση σε σελίδες
Φίλτρο ανά κατηγορία
Css
Editor's Blog
jQuery
Linux
MySQL
PHP
Prestashop
Software
VB.net
Wordpress
Διαδίκτυο
Επιστήμη
Τεχνολογία

Γιατί τα PC είναι καλύτερα από τα Mac

Λόγος πολύς γίνεται από τότε που εμφανίστηκε η Apple, για το ποιο από τα δύο συστήματα είναι πιο αξιόπιστο.

Είναι γνωστή η αντιπάθειά μας στην Apple παρόλα αυτά προσπαθήσαμε να είμαστε αντικειμενικοί στην σύγκριση των δύο κολοσσών, και καταλήξαμε πως, για την ώρα τα PC αποτελούν την καλύτερη επιλογή για τους παρακάτω λόγους.

Συμβατότητα
Όσο και να προσπαθεί να μας πείσει η Apple, ότι τα μηχανήματά της είναι συμβατά με όλες τις συσκευές, εμείς δεν το διαπιστώνουμε στην καθημερινότητά μας. Είναι πάρα πολλές φορές αυτές που όταν κοιτάμε την συμβατότητα σε εξωτερικές συσκευές απογοητευόμαστε καθώς δεν «παίζουν» με το Mac μας. Η Apple λοιπόν προωθεί και προωθείται από συγκεκριμένες εταιρείες όσον αφορά το Hardware.

Ασφάλεια
Η Καμπάνια της Apple στηρίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος σε ένα τεράστιο ψέμα.

«Τα Mac δεν έχουν ιούς. Δεν χρειάζεστε antivirus«

Κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ ότι τα linux based συστήματα πλήττονται λιγότερες φορές σε σχέση με ένα PC από ιούς, ούτε ότι είναι το ίδιο εύκολο να το κάνει κάποιος. Παρόλα αυτά δεν ισχύει ότι δεν γίνεται. Επιπλέον ένας ιός που έχει εισχωρήσει στο σύστημα είναι συνήθως πιο επιβλαβής.

Επίσης οι απειλές πλέον στον τομέα των υπολογιστών έχουν να κάνουν κυρίως με το διαδίκτυο. Malwares και Spy Tools εγκαθίστανται σε browsers αλλά και σε servers προ κειμένου να υποκλέψουν πληροφορίες από το πιθανό χρήστη θύμα. Οι υποκλοπές κωδικών, πιστωτικών καρτών και λοιπών προσωπικών πληροφοριών είναι η μεγαλύτερη απειλή την τρέχουσα δεκαετία.

Οι χρήστες των Windows είναι προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο, και γενικώς περισσότερο προσεκτικοί με το που δίνουν τα στοιχεία τους αλλά και τις σελίδες τις οποίες κάνουν online πληρωμές. Αντίθετα οι χρήστες των Mac διακρίνονται από την υπεροψία που η ίδια η Apple τους έχει ποτίσει τόσα χρόνια, και θεωρούν ότι είναι στο απυρόβλητο των hackers.

Παιχνίδια
Κανείς σοβαρός Gamer δεν επιλέγει ένα Mac. Έχουν αυξηθεί οι εταιρείες που παράγουν παιχνίδια και συνεργάζονται με την Apple προ κειμένου να προσελκύσουν κοινό, αλλά ακόμα είναι λίγες. Πολύ λίγες. Μια Steam δεν φέρνει την άνοιξη…

Τιμή vs Αξία
Δύο ίδια μηχανήματα με διαφορά το λογισμικό (Windows vs MacOS) έχουν διαφορά περίπου 180%. Να το κάνουμε λιανά. Δύο ολόιδια μηχανήματα επειδή έχουν διαφορετικά brands, πωλούνται σε τελείως διαφορετικές τιμές. Το ένα 1000 Ευρώ το δεύτερο 1800 Ευρώ.

Η Apple λοιπόν ποντάρει στο κόμπλεξ του νεόπλουτου, ή του χρήστη που θεωρεί εαυτόν νεόπλουτο, να προσπαθεί να δείξει μια κάποια ανωτερότητα μέσω του προϊόντος της Apple. Και μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα της καφετέριας τα καταφέρνει μια χαρά…

Software
Πάνω κάτω η κατάσταση είναι ίδια με τα παιχνίδια. Λίγα είναι προγράμματα που είναι συμβατά με τα Mac. Ακόμα και το αγαπητό RadioSmart δεν είναι συμβατό. Αναρωτιέται κανείς γιατί επιλέγουν οι εταιρείες να μην φτιάξουν συμβατή έκδοση για Mac; Θα σας απαντήσουμε εμείς. Γιατί η Apple βάζει πολλά ανούσια stadards για την δημιουργία ενός Software. Το ίδιο ισχύει και για τα Apps. Και αυτός είναι ο λόγος που το Market Place της Apple έχασε τα πρωτεία από τo Google Play.

Συμπέρασμα
Το παρών άρθρο αποτελεί προσωπική μας εκτίμηση και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί κάτι από αυτά που λέμε ως πραγματικότητα που πρέπει να είναι αποδεκτή από όλους. Εμείς λοιπόν καταλήξαμε πως δεν θα ξανασπαταλήσουμε λεφτά για Mac.

Advertisement

 • Μ εντολή Σαμαρά

  Δίκιο έχετε.. δεν ξέρετε τι γράφετε.

 • Guest

  Δηλαδή ήρθες αντιμέτωπος με το ερώτημα «τι είναι καλύτερο, ένα pc ή ένα mac» και η απάντηση στηρίχθηκε στο κατα πόσο μπορώ να παίξω LoL ή WoW ή οτιδήποτε τέλος των πάντων σε ένα mac ή όχι;

  Στο μόνο σίγουρο που συμφωνούμε είναι το «Εμείς λοιπόν καταλήξαμε πως δεν θα ξανασπαταλήσουμε λεφτά για Mac». Ευτυχώς. Μην (ξανά)πάρεις mac (αν είχες ποτέ.. γκουχ..λέμε τώρα). Κάτσε στην οθόνη του pc σου και ασχολήσου με το gaming και με το να «αρθρογραφείς», αναφερόμενος σε μια ομάδα χρηστών (mac users), σαν κομπλεξικούς νεόπλουτους..

 • Πες μου 5 λόγους για τους οποίους θεωρείς εσύ τα Mac καλύτερα. Εγώ μπορώ να παραθέσω και θέματα αρχιτεκτονικής των υπολογιστών αλλά δεν νομίζω πως έχει νόημα εδώ μέσα. Χωρίς διάθεση για «ηλεκτρονικούς τσακωμούς». Πάντα φιλικά.

 • fotismc

  εγώ θέλω να μου πουν ένα λόγο που πάνε αγοράζουν το Mac και μετά πάνε και κάνουν με το boot camp install τα
  windows;

 • +1

 • Andreas

  δεν μπήκα στη διαδικασία να συγκρίνω στο προηγούμενό μου post. Το μόνο που ήθελα να τονίσω είναι πως το άρθρο δεν περιέχει δείγματα τεκμηρίωσης. Είναι καθαρά η γνώμη του αρθρογράφου και τίποτε παραπάνω. Τιτλοφορείται ως «Γιατί τα pc είναι καλύτερα από τα mac» και περιέχει προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για μια μεγάλη μερίδα χρηστών (κομπλεξικοί νεόπλουτοι). Πέραν του ότι γειώνεις ολόκληρες κατηγορίες επαγγελματιών, μελών της παγκόσμιας ερευνητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας (ψάξε λίγο και θα καταλάβεις τι εννοώ) και απλών χρηστών δε πιάνεις να δεις 2 πράγματα εις βάθος.

  Μπορείς να παραθέσεις και θέματα αρχιτεκτονικής των υπολογιστών; Αν το κάνεις θα καταργήσεις το άρθρο και θα αλλάξεις άρδην γνώμη για τα pc και για τα mac.. Εν παραδείγματι θα μπορούσες να ψάξεις πως εν έτη 2015 γίνονται πλεον βήματα από του λοιπούς κατασκευαστές φορητών για να πιάσουν πολλές ώρες αυτονομία στην μπαταρία τους. Πως για παράδειγμα μπορούσε το ριμάδι το macbook/macbook pro/ ή παλαιότερα το powerbook να βγάζει 6 ώρες πραγματικής αυτονομίας (το 2014 μιλάμε για 12 ώρες πραγματικής αυτονομίας υπόψην.. οι χρόνοι που ανέφερα ήταν για μοντέλα ΕΤΩΝ); Ψάξε πως η διαχείρηση ενέργειας γίνεται σε επίπεδο efi και όχι σε επίπεδο λειτουργικού όπως τα pc. Για να μην αναφερθώ στη διαχείρηση της μνήμης ή σε τι βαθμό και με ποιον τρόπο αξιοποιούνται τα 128MB L4 cache του i7, στο macbook pro. Εκεί θα με πουν μέτοχο της εταιρίας.

  Πριν κλείσω, να σου πω, πως όχι, δεν προσπαθώ να σε πείσω για το ΤΙ ειναι καλύτερο. Γιατί; Επειδή το καλύτερο είναι προσωπική υπόθεση του καθενός. Προφανώς και ανέχομαι οποιαδήποτε γνώμη, ΑΛΛΑ ο λόγος για τον οποίο βγαίνω από τα ρούχα μου -και θα το ξανατονίσω μπας και γίνει κατανοητό- είναι λόγω των χαρακτηρισμών σου ΚΑΙ ΜΟΝΟ.

  Καλή συνέχεια σε σένα και στα υπόλοιπα μέλη της κοινότητάς σου.

  ΥΓ : Το πιο γρήγορ pc για το 2013 ήταν.. ποιο άλλο, το macbook pro : http://www.cnet.com/news/macbook-pro-declared-best-performing-windows-laptop/

 • Andreas

  Μα τα γρηγορότερα pc, είναι τα mac 😀 να γιατί http://www.cnet.com/news/macbook-pro-declared-best-performing-windows-laptop/

  Αλήθεια μεν, αστειεύομαι δε.. όσοι αγοράζουν mac το τρέχουν ΜΟΝΟ ως windows pc, συμφωνώ, έχουν πρόβλημα…

 • Another guest

  Το ερώτημα «τι είναι καλύτερο, ένα PC ή ένα Mac» δεν απαντάται (κατ’ εμέ) μόνο με την ανάλυση των τεχνικών χαρακτηριστικών και των δυνατοτήτων των δύο. Τουλάχιστον όχι στον πραγματικό κόσμο.
  Η απάντηση σχετίζεται και με τη χρήση του καθενός και τις ανάγκες που εξυπηρετεί. Υπάρχουν π.χ. επαγγέλματα που εξυπηρετούνται από PCs, άλλα που εξυπηρετούνται από Mac και άλλα που «απαιτούν» Linux based συστήματα.

  Ο λόγος που υπάρχει τόσο έντονα αυτή η εναντίωση στα Mac δεν είναι ότι «είναι χειρότερα από τα PC» απαραιτήτως, αλλά ότι επιλέγονται από άτομα που, συνήθως, δεν τα έχουν ανάγκη ή ακόμη χειρότερα δεν μαθαίνουν ποτέ να χρησιμοποιούν τις δυνατότητές τους. Τονίζω το «συνήθως», καθώς εξαιρέσεις υπάρχουν παντού, αλλά τα συμπεράσματα βγαίνουν από την πλειοψηφία.

  Αντίθετως, οι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν κατεξοχήν προγράμματα της Apple, δεν είναι σε θέση, τις περισσότερες φορές, να αντέξουν οικονομικά ένα Mac. Εκεί θα μπορούσε να βασιστεί το κατά τα άλλα εριστικό συμπέρασμα του αρθρογράφου περί νεοπλουτιμού κλπ.
  (Παραδείγματος χάρην, μια θεραπεία που είναι απρόσιτη για την πλειοψηφία μπορεί να είναι αποτελεσματική, εκεί που κρίνεται απαραίτητη, αλλά πρακτικά δεν θεωρείται «θεραπεία» για το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών γιατί δεν θα θεραπευτούν ποτέ. Αν, μάλιστα, αυτή τη θεραπεία την λαμβάνουν προληπτικά αυτοί που δεν την έχουν ανάγκη, δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανέκδοτο.)

  Και, ας το δούμε καθαρά πρακτικά, η Apple ούτε ενδιαφέρεται ούτε ζημιώνεται από τέτοιου είδους τις απόψεις (αντιθέτως μάλιστα). Περισσότερο οι χρήστες ταυτίζονται με την επιλογή τους και προσβάλλονται ανάλογα.
  Και, ναι, είναι γελοίο το πώς οι χρήστες των Mac όντως τα χρησιμοποιούν ως PC.

  Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι τα Mac είναι υπερτιμημένα για αυτό που πραγματικά προσφέρουν. Και οι πολλές ώρες αυτονομίας (πχ) είναι ένα αστείο όταν χρησιμοποιούνται για να βλέπει κανείς ταινίες και να ακούει μουσική σε ένα φορητό υπολογιστή που έχει μετατραπεί σε επιτραπέζιο λόγω χρήσης. (Ξανά, τα συμπεράσματά μου βασίζονται στις προσωπικές μου παρατηρήσεις από την πλειοψηφία των περιπτώσεων που έχω δει – διαβάσει.)

 • Another guest

  Wow, με συνεπήρε το συναίσθημα… Δεν ήθελα να γράψω ολόκληρο άρθρο… :S

 • Φίλε Ανδρέα, αν είχες υπομονή λίγες μέρες θα έβλεπες και το επόμενο άρθρο το οποίο θα τιτλοφορείται «Γιατί τα Mac είναι καλύτερα από τα PC». Η παραπάνω «γνώμη», δεν είναι στην πραγματικότητα test αποδόσεων. Πρώτα απ’όλα όταν συζητάμε για κάτι τέτοιο σε μια ιστοσελίδα τεχνολογικού περιεχομένου που απευθύνεται στον μέσο χρήστη, πρέπει να σκεφτόμαστε τον μέσο χρήστη…. Για τον άμοιρο λοιπόν που προσπαθεί να σερφάρει, να κατεβάσει κανένα τραγουδάκι (μακριά από τέτοια – αγοράστε τα αυθεντικά), να ανοίξει ένα word, ένα excel και γενικώς απλές διαδικασίες το Mac είναι βάσανο είτε θέλεις να το παραδειχθείς είτε όχι. Καλύτερο είναι αυτό που βολεύει τον καθέναν καλύτερα. Κάτι τελευταίο αν θέλεις κάντο σαν πείραμα. Ρώτα 10 γραφίστες για το τι προτιμούν από τα δύο. Οι 9 θα σου πουν Mac και δεν ξέρουν γιατί. Ο χαρακτηρισμός στο άρθρο μου ήταν υπερβολικός, αλλά δεν παύει να δείχνει μια πραγματικότητα.
  Σε ευχαριστούμε για τις ευχές. Χάρηκα πιο πολύ με τα δικά σου σχόλια παρά με των υπολοίπων (no offence οι υπόλοιποι ε;)

 • Best answer evah.

 • συμφωνω και επαυξανω!!

 • Adwnis Alexiou

  Καθηγητής από το πολυτεχνείο της πατρας που θεωρείται κορυφή στο κομμάτι των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων ειπε και το ακουσα με τα αυτιά μου πως τα apple προιόντα είναι τα πιο υπερτιμημένα.
  Κάτι παράπάνω θα ξέρει δεν νομίζετε?

 • @adwnisalexiou:disqus κάποτε είχε και μια λογική. Ήταν οι πρώτοι επεξεργαστές που χρησιμοποιούσαν CMOS. Πλέον μόνο design πουλάνε και φούμαρα με μεταξωτές κορδέλες. (Πάντα με κλεμμένο λειτουργικό)

Θεόδωρος Τασσόπουλος
Αρθρογράφος: Θεόδωρος Τασσόπουλος
Ηλεκτρονικός Μηχανικός - MSc in Networking & Data Communications - Ασχολούμαι με το Web Design και τον προγραμματισμό από τις αρχές του 2000. Δεν δίνω ούτε μια δεκάρα για προϊόντα της apple και καταναλώνω αρκετές ώρες καθημερινά στο gaming. Ξεκινάω συνεχώς νέα project χωρίς να υπάρχει τις περισσότερες φορές η προοπτική του κέρδους. Μισώ του δημοσιογράφους. Όλους. Έναν προς έναν.