Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More
    ΑρχικήΕπιστήμεςΡομπότ μαθαίνει μαγειρική μέσω Youtube

    Ρομπότ μαθαίνει μαγειρική μέσω Youtube

    [textblock style=”1″]Ρομπότ μαθαίνει μαγειρική μέσω Youtube[/textblock]

    Όσο εσύ χρησιμοποιείς το youtube για να δεις αστεία βιντεάκια, με fails από γατάκια που προσπαθούν να βγουν από το σπίτι, κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να έχει κάτι πιο χρήσιμο ως σκοπό. Για παράδειγμα στην ιστοσελίδα του youtube έχει χιλιάδες, ίσως εκατομύρια βίντεο εκπαιδευτικού περιεχομένου, από το πως να μάθει κανείς κιθάρα έως προχωρημένες επιστημονικές διαλέξεις. Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι όμως που μπορούν να μάθουν από το youtube. Και τα ρομπότ μπορούν.

    Σε μια νέα μελέτη, Αυστραλοί επιστήμονες από την επιστημονική ομάδ NICTA σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Maryland, εκπαίδευσαν ένα ρομπότ έτσι ώστε να μπορεί να μαγειρεύει μέσω διαφόρων βίντεο από το Youtube, κάνοντας ένα τεράστιο βήμα για την εξέλιξη των αυτοδίδακτων ρομπότ, και γενικότερα για τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Η παρουσίαση της δουλειάς τους, για την οποία υπάρχει ήδη σχετική επιστημονική δημοσίευση, θα γίνει στην ετήσια (εικοστή ένατη) έκθεση της “Οργάνωσης για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης (Association for the Advancement of Artificial Intelligence)”.

    Η δυνατότητα του να μπορούν τα ρομπότ να μαθαίνουν από ανθρώπινες δραστηριότητες είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, και κατ’ επέκταση για την εξέλιξη των ίδιων των ρομπότ.

    Ο σκοπός των επιστημόνων είναι τα ρομπότ, να μπορούν να χειρίζονται πληροφορίες με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Η μαγειρική για παράδειγμα, συντελείται από πληθώρα ανθρωπίνων ενεργειών, ενώ τα υλικά και ο τρόπος χρησιμοποίησής τους διαφέρει από συνταγή σε συνταγή. Εάν το σύστημα μπορεί να συνδιαζει πληροφορίες τότε θα μπορεί να δημιουργήσει δικές του συνταγές στο μέλλον.

    Για να πετύχουν οι επιστήμονες αυτό το αποτέλεσμα χρησιμοποίησαν μία μέθοδο αποκαλούμενη ως “deep learning“, η οποία μετατρέπει την εισαγώμενη πληροφορία – στην περίπτωσή μας τα βίντεο – από εικόνα και ήχο σε προγραμματιστικές εντολές. Το κομμάτι κλειδί στην συγκεκριμένη περίτπωση είναι οι τεχνητοί νευρώνες, αισθήτήρες δηλαδή υψηλών προδιαγραφών που βασίζονται στην αποκοδικωποίηση και κωδικοποίηση οπτικών σημάτων, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπει στο σύστημα να διασπάσει και επομένως να αναλύσει τις πληροφορίες αυτές.

    Θεόδωρος Τασσόπουλος
    Θεόδωρος Τασσόπουλοςhttps://www.digispot.gr
    Τεχνολόγος Ηλεκτρονικός Μηχανικός MSc in Networking & Data Communications. MSc in Banking, Accounting and Finance. Ασχολούμαι με τον προγραμματισμό από τις αρχές του 2000. Τα τελευταία πέντε έτη ασχολούμαι με την Διοικητική Πληροφόρηση και το Business Intelligence γενικότερα. Ξεκινάω συνεχώς νέα project χωρίς να υπάρχει απαραίτητα η προοπτική του κέρδους. Λάτρης των θετικών επιστημών και θαυμαστής αυτών που τις αντιλαμβάνονται.
    RELATED ARTICLES